@codenerd på twitter Mit seneste tweet:

Chrome VS Firefox – 10 dage med Chrome som primær browser

Chrome VS. Firefox

Der var engang, hvor alle Windows brugere brugte Internet Explorer, og jeg var en af dem, men så kom redningen i form af Firefox.
Jeg har brugt Firefox som min primære browser siden 2003, dvs faktisk siden den ikke engang hed Firefox, men Firebird, og har været utroligt glad for dette. Jeg husker skiftet fra Internet explorer til Firefox som et eventyr, et helt fantastisk skift der gjorde livet på nettet meget sjovere. Men alle eventyr slutter selvfølgelig på et tidspunkt, og det seneste år har jeg følt at firefox blev langsommere og langsommere, og det var måske ved at være tid til at skifte igen. Sidste år lancerede google jo deres browser – Chrome – men dengang var jeg ikke så begejstret for den. Men da FF for 10 dage siden efter en versions opdatering valgte at crashe 4 gange, og endnu engang også var blevet langsommere, ja så blev det tid til at prøve Chrome igen. Jeg har nu brugt Chrome 4 beta, som min primære arbejdsbrowser i 10 dage. Her er min beretning

Dag 1: Firefox er noget lort – alt andet må være bedre

Med ovenstående præmis starter jeg mit eksperiment, jeg vil give Chrome en chance, men på trods af at jeg er så forfærdelig træt af Firefox på dette tidspunkt, er jeg overbevist om at jeg skifter tilbage inden ugen er omme. Jeg har valgt at hente en beta udgave af Chrome, da denne understøtter Chrome udviddelser.

Mit første indtryk af Chrome i denne version, er at der ikke er sket synderligt meget siden den første beta tilbage i 2008 – men hold da op browseren er godt nok hurtig – både i opstart men så sandelig også til at åbne websites.

Jeg savner et par af mine Firefox udvidelser, men det arbejde jeg laver lige pt gør jeg ikke skal bruge disse så det er ikke slemt. Og jeg savner absolut ikke diverse Firefox Crashes og langsomme loadtider.

Dag 2: Livet er skønt i Chrome-land

Der er nu alligevel sket en del i Chrome i forhold til de tidligere udgaver, men jeg savner mange af mine genveje, og browseren opfører sig lidt underligt i forhold til Firefox på nogle punkter. Fx er jeg meget forvirret over at links åbnet i nye tabs åbnes ved siden af den nuværende tab og ikke efter den sidste tab. Dette vender jeg mig dog hurtigt til, og det virker rent faktisk væsentligt mere intuitivt end Firefoxs standard opførsel. Savner stadig mine udvidelser!

Dag 3: Firefox abstinenser

Jeg savner mine Firefox udvidelser, Web Developer, Firebug og SEOBook toolbar, det må være sådan her rygere har det når de prøver at stoppe! Jeg er faktisk tæt på at åbne Firefox bare for at få et Fix.

Efter lidt tid opdager jeg dog at Chromes udviklingsværktøjer sagtens kan erstatte det jeg plejer at bruge Firebug til, så jeg overlever dagen

Dag 4: Chrome er hård og kontant når det kommer til XML og Ajax

Det er blevet søndag og jeg sidder og hygger med at få vores interne projektstyringssystem til at virke i Chrome, og det viser sig at Chrome er noget af en bitch når det kommer til at loade indhold via ajax. Flere steder har jeg brugt <option value="1" selected="selected"> Men når dette loades via Ajax i Chrome ja så opstår der XML fejl, i stedet skal selected være den første attribut <option selected="selected" value="1">. Derudover gælder det bare om at holde sig til standarderne, ellers bliver Chrome pigesur! Love it!! Og hastigheden er stadig i top!

Dag 5: Ikke alt er skønt i paradis

Jeg er ved at blive Chrome fanboy, men ikke alt er skønt, og der er helt sikkert plads til forbedring. En af de ting der irriterer mig mest lige nu er, at Chrome ikke viser siders RSS feeds som vi kender det fra FF:

Ja det er en utrolig simpel feature, men det irriterer mig grænseløst at jeg ikke har muligheden i Chrome. Og når vi er ved snakken om RSS så savner jeg da også firefoxs live bookmarks en lille smule.

Endnu mere irriterende er det, at man ikke kan markere en tekst fra en javascript alert() boks – dette bruger jeg utroligt tit når Ajax kald skal fejlfindes – nu foregår det på mail i stedet, da jeg ikke gidder skrive 20 liniers SQL af fra en alert box!

Jeg har fundet et par små udvidelser til chrome som bla. resizer vinduet til forskellige skærmstørrelser, highlighter nofollow links og viser pagerank, så jeg har det lidt bedre i forhold til de udvidelser jeg manglede tidligere.

Dag 6: Firefox bliver loadet af nød!

Hovsa, mit eget ajax baserede administrationssystem virker ikke optimalt i Chrome, sikkert pga nogle af de samme ting som beskrevet i dag 4, jeg bliver nødt til at skrive mit blog indlæg i Firefox. Føj hvor er firefox sløv, 20 mins arbejde og jeg savner faktisk allerede Chrome!

Dag 7-10: Konklusionen

Udover en mindre irritation over at miste min udvidelsesunderstøttelse på dag 10 efter en Chrome opdatering, hvorefter jeg måtte geninstallere Chrome, ja så er der intet at berette. Chrome fungerer fantastisk, og selvom firefox helt klart vinder på antallet af udvidelser, og på trods af at jeg savner flere af disse udvidelser, kan jeg simpelthen ikke vende tilbage til Firefox.

Firefox er ca 10 gange langsommere om at starte op i forhold til min Chrome installation, og javascript tunge sider loader væsenligt hurtigere. Jeg kan loade alle mine bookmarks i tabs i Chrome uden at den crasher, og selv hvis en tab crasher, ja så virker de resterende stadig, da hver tab er en selvstændig proces. Dette er simpelthen fantastisk. Selvstændige tabs betyder også at man kan trække en tab til et nyt vindue og åbne en ny browser uden at siden reloades, dette har altid irriteret mig i firefox.

Som sagt er der også ulemper, og Chrome har et stykke vej endnu. En af FF store forcer er helt sikkert antallet af udvidelser, men det skal Chrome nu nok komme efter version 4.0 går ud af beta.
Allerede på de 10 dage jeg har brugt Chrome, er der kommet 12 nye udvidelser på Chromeextensions.org/Chromeplugins.org – så jeg er fortrøstningsfuld og tror jeg kan klare mig uden Firefox Extensions – en ting er sikkert – efter 6 år med FF har jeg fundet en ny browser-kærlighed!

22 kommentarer

 1. Skrevet af Vadskær  d. 08/11/2009 kl 19:03

  Lækkert med en lille battle. Og fedt at du har tvunget dig ud i Chrome. Hvad bruger du af alternativ til Firebug på Chrome?

  Og hvis du skulle savne inspiration til endnu et indlæg, så kunne du jo tage Opera med i din battle (og evt. Safari, men den er vist unødvendig til Windows-brugere).

  Og må jeg spørge hvilken Firefox, du har brugt? Jeg oplever stort set aldrig, at den crasher (hverken i Ubuntu eller på Mac OS X).

  Svar på kommentaren
 2. Skrevet af Heinrich  d. 08/11/2009 kl 20:39

  Super med sådan en sammenligning Martin.
  Sidder selv bundet op med Firefox pga. udvidelserne, men oplever også en række uheldige ting med den. Har brugt IE som alternativ de steder hvor Firefox+mine udvidelser ikke slog til.
  Indrømmet at jeg meget sjældent hiver chrome frem. Lyder dog til at jeg skal give den en chance igen :)

  Svar på kommentaren
 3. @Vadskær Ind til videre har jeg kunne klare mig med Chrome developer tools som fungerer ganske fint i 4.0 betaen.

  Mht Opera, har jeg faktisk tidligere brugt den en hel del, og ja det er en super lækker browser de nordmænd har fået strikket sammen, min umiddelbare vurdering er at chrome faktisk slår Opera på hastighed. En af grundene til det blev Chrome var simpelthen at jeg tror på at Chrome inden for et halvt år har alle de extensions jeg savner fra Firefox. Det er forresten ildræven til Windows der bliver ved at crashe hos mig, men min kæreste på Mac oplever det også utroligt tit, så måske vi bare er nogen der er uheldige.

  @Claus Overvejede faktisk også at skifte til IE8 – så irriteret var jeg efterhånden på FF – Men der er faktisk langt flere ting der virker 100% i chrome end i IE8 – store dele af Borger.dk kan jeg faktisk ikke tilgå i IE8 den bliver ved med at bede om login, mens Chrome smutter lige ind i første forsøg.

  @Frank Jeg er også overrasket over det faktisk – men har det på præcis samme måde som første gang jeg skiftede til Firebird – utroligt dejlig og let browser- så bare ærgerligt at Chrome jo nok også bliver bloatet med alverdens funktioner når først den begynder blive populær blandt de ikke it-kyndige. Men ind til da vil jeg nyde det, og nyde at min Chrome med 8 tabs i skrivende stund bruger mindre end 60mb ram – der kunne min FF aldrig være med!

  Svar på kommentaren
 4. @Potter Hvis du bruger mange extensions i FF så kommer du til at savne dem – det gør jeg stadigvæk, så man giver afkald på noget funktionalitet – som jeg som sagt håber kommer inden for den nærmeste fremtid – mangler virkelig et godt SEO plugin til Chrome før jeg bliver 100% tilfreds.
  Derudover skal man selvfølgelig lige ha med at jeg leger med beta udgaven af 4.0, som både er hurtigere og har flere features end den nuværende release.
  Men alt i alt, så tror jeg de fleste vil kunne vinke farvel til Firefox og leve lykkeligt til Chrome også bliver tung i røven – og når det sker så kan vi alle skifte til Opera 😉

  @Vadskær ah, ja seneste 3.5 udgave – skal så siges at den er væsentlig mere stabil på XP end den er på min arbejds vista, og i Ubuntu er der ingen problemer. 2.0 var nok sidste gang jeg var 100% tilfreds med FF. Mht til mac så har jeg tidligere arbejdet på sådan noget hippi-hardware – var jeg ikke vild med – så selvom hun prøver, så er jeg standhaftig

  Svar på kommentaren
 5. Det tog mig under en dag at vælge Chrome frem for Firefox på arbejdspladsen – Og jeg sidder tilmed på en Mac, så har derfor endnu ikke muligheden for en færdigudviklet version.

  Men Chrome fungerer alligevel upåklageligt – I’m loving it …!

  Svar på kommentaren
 6. Skrevet af Jacob W  d. 08/11/2009 kl 23:08

  Jeg prøvede Chrome da den allerførste beta blev lanceret og jeg var solgt med det samme. Jeg kunne simpelthen ikke vende tilbage til FF efter jeg havde set at det var muligt at lave en browser som startede op så hurtigt. Jeg kan den dag i dag ikke fatte hvordan det kan tage FF så lang tid om at starte op!

  Så selvom det betød at jeg skulle vinke farvel til en lang række lækre extensions, så betød det intet i forhold til den frustration FF gav mig når den lige hurtigt skulle startes op for at tjekke noget hurtigt. Og jeg er stadig på Chrome som primær browser, selvom det betyder reklamer på alverdens hjemmesider og ingen andre plugins. Chrome leverer internettet råt, ufordøjet og lynhurtigt, præcis som det bør opleves.

  Men jeg starter dog engang imellem FF op for at nyde godt at de mange lækre plugins, men det er altid af absoulut nødvendighed og ofte kombineret med en kaffepause eller andet at fordrive ventetiden med :)

  Svar på kommentaren
 7. Jeg er også Firefox-mand for tiden, da jeg simpelthen ikke kan forestille mig en arbejdsdag uden Firebug ved min side.

  Jeg har også prøvet Chromes Developer Tools, men synes bare at der er langt op til Firebug.

  Dog vil jeg sige, at jeg kører min Google Wave fra Chrome. Wave er forholdsvis tungt at køre, og man må jo sige at Chrome vinder en helt masse på hastighed. Måske man skulle køre Chrome til alt andet end udviklingsarbejde.
  Eller Opera som Vadskær også nævner. Den er heller ikke helt dårlig :)

  Svar på kommentaren
 8. @hippie-manden – Ja jeg ved godt Vista ikke er optimalt – håber på en update til Windows 7

  @Michael Hvis jeg ikke brugte en håndfuld seo værktøjer til firefox, tror jeg faktisk også kun det ville ha taget mig en dag at lægge mig fast på Chrome!

  @Potter Er det min blog platform der har spist noget af dit indlæg? Det beklager jeg

  @Jacob Helt enig – jeg tror langt de fleste vil opleve chrome som værende alt rigeligt som browser

  @Kim Synes faktisk ikke der er så langt i den seneste udgave – men måske også fordi det er begrænset hvor meget jeg brugte Firebug, det er jo trods alt primært backend jeg leger med. Men ja kunne også sagtens forestille mig mange med fordel kunne bruge to browsere, tror bare ikke folk vil gøre det – mange vil nok hellere leve med langsom browser som ellers dækker alle deres behov.

  Svar på kommentaren
 9. Jeg har tidligere mest benyttet Opera. Jeg synes dog, den er blevet noget langsom efterhånden som der er blevet puttet mere og mere (unødvendigt) funktionalitet i den. Derudover bryder jeg mig ikke om Operas udviklingsværktøj “Dragon fly”

  Mht. Chrome har håndteringen af bogmærkerne stadig en del at ønske og den er efter min mening lidt kedelig se på. Med hensyn til hastigheden for opstart, visning af sider og afvikling af javascript er der kun en ting at sige: WAUW. Chrome er af samme grund min favorit browser.

  @martin: Du skal lige have rettet “kna” til “kan” i din tekst under “pingbacks”.

  Svar på kommentaren
 10. Skrevet af Anders  d. 24/11/2009 kl 10:25

  Jeg kan godt tænke mig om der findes en extension så man kan have bogmærker synlige ovre i venstre side ligesom i firefox og internet explorer?

  Svar på kommentaren
 11. Jeg fik min første stationær pc i år 2003 og siden er der sket meget, jeg er gået fra Windows over til Linux og blev med det samme rigtig glad for Konqueror og sidenhen Firefox, det der fik mig til at skifte dengang var at Firefox kom med et hav af plugins/extensions etc.

  Efter mange år sammen med Firefox, igennem godt og ondt (har også oplevet Firefox i de mere ustabile perioder hvor det crashede hele tiden) er jeg langt om længe blevet klar til at undersøge markedet igen.

  Google lancerede her i år 2007 Google Chrome, og jeg var en af de første der gik i gang med at få det til at virke til Linux plat-formen, men kunne kun få det til at virke igennem wine, nu her i år 2009 er det endelig blevet muligt at få Google Chrome til Linux officielt og her for ca. en uge siden tog jeg chancen og hoppe ind i det med begge ben.

  Nu her en uge senere kan jeg fortælle at jeg er langt fra skuffet, er faktisk blevet rigtig glad for Google Chrome, mest pga. det er langt hurtigere end nogen anden browser jeg har brugt før (ja, har prøvet Opera), men også pga. jeg har fundet ud af hvor man kan installere plugins/extensions.

  Der er efterhånden en god del der er hoppet fra Firefox overtil Chrome og det kan man tydeligt se på extension side, hvor man stort set kan finde de samme extensions som man kan i Firefox.

  Her kan man hente de officielle extensions:

  https://chrome.google.com/extensions

  og her kan man finde en oversigt over installerede plugins/extensions:

  chrome://extensions/

  Håber andre også blive lige så glade for Chrome som jeg er :-)

  // GonzoDark

  ps. Har invites til Google Wave hvis nogen er interesseret? 😛

  Svar på kommentaren
 12. Pingback: Chrome er noget lort, long live Firefox | Martin Nielsens nørdede tanker

 13. Pingback: Chrome Extensions - 8 spændende Chrome udvidelser | Martin Nielsens nørdede tanker

Skriv en kommentar

Krævede felter er markeret med *.

*