@codenerd på twitter Mit seneste tweet:

Sådan får du din egen URL Shortener igennem bit.ly

Hvis du bruger Twitter, så kender du sikkert til URL shorteners, hvis ikke du kender til URL Shorteners går det i bund og grund ud på at man tager en lang url, det kunne fx være “/saadan-sender-du-tweets-fra-php-twitter-php-og-oauth-the-easy-way_411.html” og laver den om til en mere spiselig http://bit.ly/twitterPhp fordelen her er jo helt at URL er meget kortere, dvs både lettere at huske, men også færre tegn, hvilket fx er utroligt vigtigt på twitter.

En af de mest populærer URL Shorteners er helt klart bit.ly, og med god grund for her får du super god statistik og meget høj stabilitet. Som noget nyt har Bit.Ly har nu fået Bit.ly Pro

Med bit.ly pro kan du tilføje dit eget domæne (eller subdomæne), og derved få din egen URL shortener. For mit vedkomne har jeg tilføjet domænet cnrd.dk (fundet via Domainr), som er en sammentrækning af codenerd – hvilket igen er det navn jeg bruger på alle sociale medier, samt det domæne jeg overveje at flytte min blog over på. Med dette domæne tilføjet til Bit.ly pro bliver min url fra tidligere i stedet for http://bit.ly/twitterPhp lavet om til http://cnrd.dk/twitterPhp

Hvem har brug for sin egen URL Shortener?

I først omgang er det nok nørder som jeg der hopper med på vognen, for lad os være ærlige så er det lidt nørdet. Dernæst skal der nok komme en lang række virksomheder som ønsker at bruge en kortere version af deres firma navn på de sociale medier, og på den måde få en lille ekstra sjat branding.

Bit.ly pro er gratis, så den eneste udgift du har, for at få din egen URL shortener, er sådan set prisen på et domæne, og det er jo lige til at overkomme. Og hvis du allerede har et kort domæne i forvejen, kan du blot bruge Bit.ly pro på et underdomæne, og så er der jo ingen ekstra udgift.

Fordele ved egen URL Shortener

URL shorteners har længe fået høvl for at være ondskaben selv, primært af den frygt at hvis en populær url shortener, som Bit.ly, skulle lukke, så vil nettet være fyldt med links der ikke virker. Dette er ikke i nogens interesse, som webejer vil du miste en masse indgående links, og som bruger vil du blive mødt af links der ikke virker overalt på nettet.

Får du koblet dit eget domæne på bit.ly pro, så er ovenstående problem en anelse mindre. Skulle den dag komme hvor bit.ly drejer nøglen om, ja så vil du med dit eget domæne til enhver tid kunne trække en liste over forkotede links ud fra bit.ly og simpelthen sætte 301 redirects op på dit eget domæne. Så er der ikke længere nogen links der ikke virker, og du beholder dine værdifulde indgående links.

Sådan får du koblet dit eget domæne på Bit.ly pro

Først og fremmest skal du selvfølgelig finde ud af hvad din URL Shortener skal hedde, min kom jo til at hedde cnrd.dk, hvis du mangler inspiration kan du bruge Domainr – her indtaster du blot dit hoveddomæne og herefter vil du få en række forslag til hvad din korte url kunne hedde.

Herefter skal du oprettes som Pro hos Bit.ly. Det er som sagt gratis at bruge Bit.Ly pro, du skal blot Anmode om Bit.ly pro konto og så vil du efter 1-2 uger blive oprettet. Herefter skal du rode lidt med DNS opsætning på dit domæne, men dette bliver alt sammen forklaret når du modtager oprettelsesmail fra bit.ly

Når det hele er oppe at køre, vil alle URLs du forkoter blive med din nye adresse, så om du forkoter links på bit.ly eller igennem et andet program, som fx Tweetdeck, så vil det være med dit nye domæne.

Opsætning af Bit.ly pro DNS hos Unoeuro

Når du skal opsætte DNS skal du ind i dit kontrolpanel. De fleste webhoteller har efterhånden DNS administration, men hvis ikke må du kontakte din udbyder, eller overveje om det ikke er tid til at skifte ;-). Bruger selv Unoeuro og her kan du opsættes DNS til bit.ly ved at logge ind i dit kontrolpanel og herefter vælge domæne fra dropdown -> DNS Administration -> Tilføj ny record:

DNS Til bit-ly pro

I det følgende billede skal du blot indtaste den IP du får at vidde fra Bit.ly:

DNS Til bit-ly pro

Hvis du ønsker at kører servicen på et subdomæne, er det utroligt vigtigt du ændre Host til navnet på subdomænet, ellers viderestiller du hele dit domæne til bit.ly og hvis du har indhold på hoveddomænet, ja så er det jo ikek så heldigt 😉

Når ændringerne træder i kræft vil du være oppe og køre med dit eget domæne på Bit.ly – god fornøjelse!

 

10 kommentarer

 1. Skrevet af Daniel  d. 16/09/2010 kl 10:09

  Super lækkert med sådan et indlæg, har selv haft det lidt i bagtankerne tidligere med hvordan det nemmest kunne klares.

  Nem og let overskuelig guide du har fået stykket sammen, det kan helt sikkert bruges.

 2. Jeg er principielt imod url shortnere (hedder det det?) Jeg kan selvfølgelig godt se fordelen ved brug på fx. twitter. Men…

  Du skriver at de er lettere at huske. Det vil jeg godt stille spørgsmålstegn ved. Ja, hvis man bruger dit eksempel med bit.ly/twitterPhp, så måske. Men langt de fleste hedder jo noget á la bit.ly/cQ5h1g – det er godt nok kort, men ikke nemt at huske.

  En anden, og mere væsentlig, anke er at jeg mener der er en ret stor risiko ved dem. Sikkert ikke ved bit.ly eller andre af de store, men der er snart flere shortner-services end der er twitterklienter. Og hvad er sikkerheden omkring nogle af de mindre? Og hvor sikker er bit.ly egentlig?

  Og ved vi hvad der sker når man klikker på et link? Bliver der installeret noget malware? Er der risiko for phishing?

  Når jeg en gang i mellem får en mail fra PayPOL (ikke PayPal) så ved jeg godt at jeg ikke skal klikke på den. Hvordan ved jeg det når dem kommer fra z.ips.me/xyz64?

  Derfor syntes jeg også det er en god ide at twitter nu lancerer at man ser dele af den rigtige URL når man får et link i sit feed. Så har jeg en mulighed for at checke validiteten af et link inden jeg klikker på det.

 3. @Daniel glad for det kunne bruges :-)

  @Thomas – enig i der er noget sikkerhedsmæssigt i det – kører af princip også med preview i min twitter klient, således jeg får den fulde url inden jeg klikker videre.

  Og du har også helt ret i at bit.ly urls kun er lettere at huske hvis man har lavet et Custom link (tror jeg de hedder) – det er langt fra de fleste der gør det, gør det ikke engang selv. Men bruger man det fx som virksomhed hvor man har fået en god short url tror jeg på værdien i det.

 4. Jeg bruger selv YOURLS til en selvhostet løsning. Har faktisk overvejet at skrive lidt om det, kan være jeg skulle se at få gjort det.

  Omkring sikkerhed så taler noget vel netop for egne, private URL-afkortere. Når jeg ser en URl afkortet med cnrd.dk ved jeg at det er dig, Martin, der har lavet det og ikke en eller anden “fidus” der har lavet et tilfældigt bit.ly-link (og tilsvarende med mit eget l.spiri.dk) – det er forhåbeltlig lidt mere til at stole på så :)

 5. Super fin gennemgang, manglede det igår, da jeg fattede hverken fra eller til 😉

  Synes i hvertfald der er nogle fordele i forhold til det at have et langt domænenavn, som jeg selv har.

 6. @Søren – ja jeg tænker også at med egen URL bliver det straks mere sikkert, og troværdigt – ved dig er det så endnu lettere fordi du har sådan et kort domæne i forvejen, så der er man aldrig i tvivl. Min bliver også bedre når/hvis jeg skifter til codenerd.dk

  @Michael glad for det kunne bruges, tænkte nok du også skulle ha en :-)

 7. Skrevet af Sol  d. 26/09/2010 kl 21:10

  Fin guide du er kommet med der. Man kan helt sikkert øge troværdiheden ved at bruge sit egen domæne. Evt. kan man vel bare bruge et subdomæne, fremfor at skulle have et nyt domæne til det, eks. link.example.com/twitterphp.
  Det er fedt at bit.ly har gjort det muligt, og jeg håber bare det bliver ved med at være gratis.

 8. Dorte Toft har i netop skrevet lidt om vb.ly og bit.ly i Business. Heri fremgår det, at Libyen uden varsel netop har lukket vb.ly, fordi \”vb.ly rummer porno\”. Moralen er man skal lade være med at købe (måske også benytte) en .ly-tjeneste.

  Google har lavet deres egen url forkorter: \”goo.gl\”. Altså et grønlandsk domæne.

  Se Dortes blog her: http://bizzen.blogs.business.dk/2010/10/09/sharia-libyen-kv%C3%A6ler-dom%C3%A6ne-ejet-af-amerikansk-joan-%C3%B8rting-samt-ethernets-far/

 9. Omkring vb.ly er det værd at bemærke at det var en URL-forkorter designet specifikt til \”NSFW\”-indhold. Den var lavet af Violet Blue (som vel nærmest er USA\’s svar på Joan Ørting) og blev promoveret på den måde. Tror det var det der gjorde udslag.

  Men det er naturligvis tankevækkende at man sætter sin lid til et \”tvivlsomt\” land på den måde.