@codenerd på twitter Mit seneste tweet:

Anmeldelse af Wall Street 2 Money Never Sleeps

Wall Street 2 Money Never Sleeps

Instruktør: Oliver Stone

Medvirkende: Michael Douglas, Shia LaBeouf, Charlie Sheen, Susan Sarandon, Carey Mulligan

Genre: Thriller

Længde: 127 minutter

Efter 23 år vender Michael Douglas tilbage i sin Oscar-vindende rolle som en af filmhistoriens bedste mesterskurke – finansmanden Gordon Gekko. Endnu engang instrueres filmen af den tredobbelte Oscar-vinder, Oliver Stone.

Wall Street 2 starter, hvor Wall Street sluttede – i fængslet. Gekko kommer ud og finder sig selv isoleret fra den verden, han engang selv dominerede. Han forsøger at genoptage forholdet til sin datter (Carey Mulligan), og må derfor alliere sig med hendes forlovede, Jake (spillet af Shia LaBeouf). Forholdet mellem de to mænd udvikler sig i takt med, at Jake mere og mere ser Gekko som en faderfigur. Gekko er stadig fræk som en slagterhund – og ikke mindst en sand mester i manipulation.

Det var helt tilbage i 1987 Oliver Stone begik lidt af en genistreg med filmen Wall Street, og ikke mindst det år Michael Douglas, i rollen som Gordon Gekko, gjorde linien “Greed is Good” kendt. Denne grådighed fik jo, som bekendt, sat Gordon Gekko i bag trammer. Men hvad skete der så efterfølgende med Gordon og Bud? Her 23 år senere får vi svaret i Oliver Stones opfølger “Wall Street: Money Never Sleeps” (Wall Street 2)

Money Never Sleeps and Greed is still good?

Titlen Money Never Sleeps er en anden af de måske lidt mindre kendte Gordon Gekko replikker fra 1987 filmen, “Money never sleeps, pal. I just made $800,000 in Hong Kong gold”. Så allerede der lyder det jo super spændende, og meget ala “mere af det samme”, og det gør jo absolut heller ikke noget.

Wall Street: Money Never Sleeps foregår i 2008, lige før finanskrise og markedskollaps, men filmen starter i et flashback tilbage til 2001 hvor vi ser, en efterhånden noget ældre Gordon Gekko (Michael Douglas), blive løsladt fra fængsel til ensomhed. Hurtigt er vi tilbage til 2008, hvor vi bliver introduceret til det unge par Jake Moore (Shia LaBeouf) og Winnie Gekko (Carey Mulligan). Jake er investeringsmand på Wall Street, og arbejder for en virksomhed som er på renden til at gå under. Samtidig begår Jakes mentor, og ejer af virksomheden, selvmord, og Jake vil ha hævn på bedste Wall Street vis.

Der går endnu 30 minutter før vi ser mere til Gordon Gekko, som i spjældet har skrevet en bog, der nu skal promoveres. Hans budskab er at pga forbrugernes grådighed, og med lidt hjælp fra regeringen og de mange investeringsbanker, er økonomien nu ved at kollapse, så med andre ord, grådighed er måske ikke så godt længere….

Er det Wall Street om igen?

I forhold til Wall Street fra 1987 er mange ting ændret, tempoet i filmen er noget langsommere, og de mange børsscener er blevet noget mindre intense. Efter min mening er der også kommet alt for meget fokus på “greed is not good” vi ser hvordan det ødelægger familier, og på mange områder bliver filmen en anelse for dramatisk og fokus fra penge/handel forsvinder til fordel for bløde familieværdier. Men der er selvfølgelig også ligeheder, Jake kan på mange områder sammenlignes med Bud Fox, og dramaet der til tider udspiller sig mellem Jake og Gordon virker også bekendt.

Gordon Vs Jake

Både Shia LaBeouf og Michael Douglas lever ganske fine præstationer, faktisk en af de bedste præstationer fra LaBeouf efter min mening. Michael Douglas spiller godt som bitter finansmand, omend punch lines leveres en anelse mindre naturligt end de gjorde i den originale film.

Endelig vurdering af Wall Street: Money Never Sleeps

Filmen giver svar på hvad der skete med Gordon Gekko, og til dels også Bud Fox (Charlie Sheen) som vi ser i en kort cameo optræden fra Charlie Sheen. Samtidig får vi en let fordøjelig version af nogen af de faktorer der har været med til at gøre krisen til det den er. Så ønsker du disse to ting er Wall Street: Money never sleeps en okay film.  Jeg kan dog ikke lade være med at være en anelse skuffet. Titlen Money Never Sleeps lægger op til noget helt andet end filmen er, en sand Wall Street 2. Og det er filmen bare ikke. Filmen er mere et billede af den økonomiske krise, hvor man så tilfældigvis har smidt Gordon Gekko ind i handlingen. Og det endelige budskab kærlighed er vigtigere end penge holder slet ikke i forhold til den Gordon Gekko vi kender.

Alt i alt er Wall Street Money Never Sleeps en okay film, men hvis du er stor Wall Street fan, som jeg, så er det nok svært ikke at blive en smule skuffet. På trods af dette var jeg godt underholdt undervejs, og filmen blev på ingen måde kedelig. Så længe du ikke har for høje forventninger, som jeg måske havde, er filmen faktisk god. Derfor bliver min endelige vurdering:

Vurdering: 4/6 stjerner

Trailer til Wall Street Money Never Sleeps


Leveret af filmtrailer.com

Samlet bedømmelse

Martin Nielsen giver den: 4 ud af 6
starstarstarstarstarstar

2 kommentarer

 1. Skrevet af Frank  d. 11/01/2011 kl 08:47

  Hej Martin

  God anmeldelse du har lavet. Har selv glædet mig helt vildt til, at skal se filmen. For hvis den bare kunne leve lidt op til wall street, så må den være et kig værd.
  Har selv haft fornemmelse af at filmen ikke kunne leve helt op til mine forventninger og ud fra din anmeldelse er mine fornemmelser vist rigtige.

  Kan kun håbe på, at jeg syntes den er super god som 1’eren, efter mine forventninger er sænket en del.

  Frank Eskelund

  Svar på kommentaren
 2. Tak for en god anmeldelse. Jeg blev dog ret irriteret på filmen, da jeg havde håbet, at den handlede mere om aktiehandel og mindre om kærlighed. Men det er nok bare mig :) Fedt indhop af Charlie Sheen ellers!

  Svar på kommentaren

Skriv en kommentar

Krævede felter er markeret med *.

*