@codenerd på twitter Mit seneste tweet:

Hvornår er en kommentar spam?

Spam på blogs er for mange et stort problem, kører du med WordPress så har jeg ladet mig fortælle at det åbenlyse spam tages af Akismet. Eftersom jeg ikke kører WordPress, så har jeg designet mit eget lille halv-intelligente spam system, som har fungeret upåklageligt siden Den store blogopdatering, og har fanget i alt 283 forsøg på spam med en falsk positiv. Så langt så godt – men der er også en anden type spam, tilsyneladende ok indlæg med det ene mål at få et dofollow link.

I takt med folk opdager man kører med fuld do follow politik, ja så er der enkelte der kan finde på at udnytte dette, men hvor går grænsen, hvad er acceptabelt og hvad skal konsekvensen være?

Spam på bloggen

I den senere tid har jeg haft to personer som har “spammet” på hver deres måde. Den første var direkte åbenlys og efter min mening helt uacceptabelt. I dette tilfælde brugte brugeren et produktnavn som navn og fik derfor et dofollow link til sin produktside med den helt rigtige link tekst – yderligere blev kommentarerne lagt på umådeligt gamle blog poster hvor ingen andre havde kommenteret, sikkert et forsøg på at skjule skidtet – meen jeg ser nu alt. Selve kommentarerne var heller ikke relevante i forhold til de pågældende indlæg, så dette er utvivlsomt spam i mine øjne, og disse kommentarer er derfor helt slettet fra siden.. too bad!

Andet metode er lidt mere en gråzone – her har en enkelt person skrevet tilsyneladende fine kommentarer og brugt sit eget navn, ting som ved første øjekast gør at kommentaren ser fin ud. Men der er selvfølgelig en lille hage, ellers ville dette blogindlæg selvfølgelig ikke være blevet skrevet. Brugeren har i dette tilfælde skrevet 15 kommentarer over et år, hvilket jo er fint nok – det eneste problem er bare at der ved disse 15 kommentarer er angivet 10 forskellige URLs som link, og enkelte gange er der direkte brugt dybe links til specifikke indholdssider. Dette lugter langt væk af linkbuilding, men er det mig der er sart når jeg synes dette er spam?

Konsekvensen her på bloggen

Der har altid været problemer med spam her på bloggen, og derfor var det også en af de ting jeg to højde for da jeg omdesignede hele systemet, så derfor er der også 3 forskellige metoder:

 1. nofollow på kommentaren eller alle brugerens kommentarer
 2. Slette kommentaren eller alle brugerens kommentarer
 3. IP Ban samt slette kommentaren eller alle brugerens kommentarer

I mit første tilfælde blev det til løsning #3 – så åbenlys spam skal bare væk. Tilfælde #2 er efter min mening en gråzone, så det blev til løsning #1 – altså nofollow på alle brugerens kommentarer, også dem som ikke lignede direkte spam links.

Hvornår er det spam?

Hvornår er en kommetar så spam? Det er klart at når man kører med dofollow principper, ja så tiltrækker man også naturligt en smule spam, for en af grundene til at kommenterer bliver jo netop at få et link. Her mener jeg dog helt klart at udtrykket frihed under ansvar gør sig gældende. Brugeren der blev nofollowet har jeg kigget på længe, og havde personen holdt sig til sine 9 forskellige sites, ja så havde jeg nok aldrig gjort noget – og han havde haft en håndfuld gode links. Men hvor går grænsen så lige?

Her på bloggen svømmer jeg ikke direkte i kommentarer, så tror også min grænse er lidt højere end de fleste, og sikkert også ret flydende, men min ummidelbare uskrevne regel fremover vil være: “Max 3 forskellige links inden for et halvt år” – det må være nok til de fleste.

Men hvad synes du, hvornår er der tale om kommentarspam? Er min regel for blød eller for hård?

8 kommentarer

 1. Jeg er ikke sikker på jeg forstår din case #2.
  Har brugeren skrevet 15 kommentarer på 10 forskellige af dine sider, eller skrevet 15 kommentarer hvor linket han vil link-juice peger på 10 forskellige sider?

  Svar på kommentaren
 2. På min blog kører jeg så metode nr. 4: Ingen links.

  Det er ikke den bedste måde at tiltrække kommentare på, det er der noget om. Men jeg slipper til gengæld helt for spam.

  Og jeg synes din regel er helt i orden, hvis formålet med en kommetar er at få et link, så er det en kommentar, der kan undværes.

  Svar på kommentaren
 3. Nu må jeg nok ærligt indrømme at spam ikke rigtigt har været et emne for mig på min blog (endnu !), og derfor har jeg sådan set heller ikke tænkt det store over det, lige med undtagelse af min lille matematiske udfordring 😛

  Men jeg syntes da dine spam-regler lyder meget fornuftige, såfremt kommentarer ikke er skrevet med henblik på at være en kommentar, så er der vel ikke den store grund til at den skal være på siden, efter min mening.

  Personligt så er det endnu ikke lykkes mig at skrive en kommentar for at få et link, jeg skriver derimod faktisk sjældent kommentarer på de indlæg jeg læser, da jeg læser både indlæg og kommentarer helt igennem, og såfremt jeg ikke har selv mener jeg har noget at tilføje, så gør jeg det heller ikke.

  Svar på kommentaren
 4. Hej Martin

  Jeg kan godt forstå det kan være lidt svært at lave en politik omkring den her problematik.

  Men jeg tror nok jeg syn’s du er en lille smule hård i filten.

  I tilfældet med kommentarer på meget gamle indlæg ville jeg nok bare have brugt nofollow. Og ham med links til mange forskellige sider ved jeg slet ikke om jeg ville have gjort noget ved.

  Når man kan smide en kommentar på en blog så handler det selvfølgelig i først omgang om dialog og gerne relevant dialog.

  I en go’ relation får begge parter noget ud af det. Den der har blogen får jo også ud over at skabe debat og relationer noget brugergenereret indhold (svar på indlæg) som kan være med til at skabe flere læsere og mere debat.

  Men jeg kan jo sagtens side her og være klog når man ikke engang kan kommentere på min egen blog.

  Svar på kommentaren
 5. @Erik jeg overvejede faktisk også i mit gamle system at køre helt uden links da det jo ville ha løst alle spam problemer (de var ret voldsomme dengang) – men nu fungerer det ganske fint – og synes det er en hel naturlig del af en blog

  @Jan problemet skal nok komme på et tidspunkt – jeg må da selv indrømme jeg har skrevet en enkelt kommentar eller to pga linkbuilding på gamle dofollow blogs som var inaktive (dog ikke til min egen private side)

  @Jon Har lige tilføjet lidt ekstra info til indlægget, fordi i første tilfælde høre med til historien at selve kommentarene slet ikke var relevant i forhold til de indlæg de var skrevet til = klart spam.
  Men var også selv i tvivl om, om jeg var for hård i andet tilfælde – men under alle omstændigheder skal bloggen ikke være en persons personlige linkbuilding platform – synes i forvejen det giver en masse, do follow links, link direkte til seneste blog indlæg osv. Efter irritationen lige faldt lidt fjernede jeg dog nofollow på nogle af de gamle indlæg fra tilfælde #2

  Svar på kommentaren
 6. Skrevet af Casper  d. 25/07/2009 kl 20:52

  Tjae, der vil altid være sådan nogle folk.

  Det er sjovt de ikke tror man ved der kommer en kommentar et indlæg.

  Specielt på en ikke så stor blog som din holder man nøje øje med det, og det gavner jo absolut ikke spammeren i sidste ende alligevel.

  Svar på kommentaren
 7. Pingback: Så spam mig dog ordenligt! Og drop linkbuilding til en femmer | Martin Nielsens nørdede tanker

Skriv en kommentar

Krævede felter er markeret med *.

*