@codenerd på twitter Mit seneste tweet:

Hvilken telefon skal man vælge? iPhone, Samsung eller HTC?

For et år siden købte jeg en HTC Touch Diamond, og selvom indtrykket i starten var ekstremt godt, er oplevelsen en ganske anden efter et års brug. Problemerne er mange, men for lige at opsummere det værste:

 • Strømforbruget på Touch Diamond var fra starten ret højt, men med WiFi slået fra hjalp det en del. Efter et år hjælper dette dog ikke, og telefonen skal lades op hver dag, og selv da kan den finde på at løbe tør for strøm på 5 timer selvom den har været fuldt opladet og ikke har været i brug. Dårligt batteri?
 • Daglige crashes, enten er det touch flo der dør, eller også er det windows, en af dem skal nok give et crash i løbet af en dag
 • Modtageren er åbenbart meget følsom, den kan ha problemer med at komme på 3g selvom anden 3g telefon ingen problemer har lige ved siden af.
 • Træt af at skulle bruge stylus til alt, mine fingrer er simpelthen for store til nogle af de mikroskopiske “knapper” i touch interfacet.

Jeg kunne fortsætte i lang lang tid omkring problemerne med HTC Touch Diamond, men vil i stedet bare konkludere at det nok snart er tid til en ny telefon, men hvilken telefon skal man vælge?

Krav til ny telefon

Selvom jeg ikke har været fuldt ud tilfreds med HTC Touch Diamond, er en ting sikkert, min kommende telefon skal helt sikkert være en smartphone. Man bliver afhængig af funktionaliteten, og kan ikke længere bare nøjes med en telefon der kan ringe og sende beskeder, faktisk den del jeg bruger mindst! Har dog stadig nogle krav:

 • Længere batteritid end HTC Touch Diamond
 • Ikke windows mobile som OS
 • Designet til ikke at skulle bruge stylus hele tiden
 • Telefonen skal kunne bruges som modem

Forskellige valgmuligheder

Valgmulighederne er mange når det kommer til Smartphones, men selvfølgelig bliver udvalget en anelse mindre når man bevidst fravælger Windows Mobile platformen. Dette efterlader på nuværende tidspunkt, Symbian, Android og selvfølgelig iPhone os. De 4 vidundere jeg har haft kig på ind til videre er:

Begge HTC telefoner kører Google Android, hvor Magic er en ren android telefon, og Hero har HTCs eget Sense UI interface bygget ovenpå Android. Samsung er basseret på Symbian mens iPhone 3gs selvfølgelig kører iPhone OS. De eneste telefoner jeg har haft fingrene i er HTC Magic og Samsung Omnia HD i den lokale TDC forretning, så dette indlæg er basseret på hvad jeg lige har læst rundt omkring på nettet.

HTC Magic

HTC MagicHTC Magic er den første Android basserede smartphone der blev lancerede i Danmark. Android er Googles operativsystem til mobile platforme, og derfor er denne telefon også en telefon man er nødt til at tage et kig på.

HTC Magic er en af de telefoner jeg rent faktisk har prøvet, og må indrømme at jeg var imponeret over hastigheden i Google Android systemet i forhold til Windows mobile. Det virker måske lidt skrabet til tider, men synes faktisk de har gjort et rigtigt godt stykke arbejde.

Hardware specifikationerne på Magic er dog ikke ligefrem imponerende, faktisk kan min gamle HTC Touch Diamond blære sig af næsten samme CPU og ram, men Magic skal så heller ikke slæbe 100kg overvægt i form af Windows Mobile:

 • Android OS v1.5 Cupcake
 • 3.2″ touchscreen
 • Qualcomm MSM 7201A 528 MHz CPU, 192/288 MB RAM
 • 3G with HSDPA 7.2 Mbps and HSUPA 2Mbps
 • 3.15 megapixel autofokus kamera
 • Wi-Fi 802.11 b/g
 • GPS
 • Trackball navigation

Spørgsmålet er så bare lige om hardwaren bliver et problem på sigt, fordi HTC touch diamond virkede også rigtig hurtig den første uge! Som altid er der selvfølgelig nogle mangler ved telefonen, de mest gennemgående fra diverse test sites er:

 • Manglende flash support i browseren
 • ingen filoverførsel via blutooth
 • Ingen radio
 • Lidt plastik aktig
 • Ikke mulighed for at bruge som USB modem (uden et hack)
 • Endnu ikke så mange applikationer til android som til Windows mobile
 • Intet standard høretelefonstik (3.5mm jack)

Om manglerne er noget man kan leve med, er jo op til en selv, men synes specielt det er lidt ærgerligt at man ikke har givet muligheden for radio, og så er der selvfølgelig lige det med at bruge telefonen som et modem. Hacket der skal bruges ser ud til at være til at gå til, men alligevel, lidt surt at skulle ty til den slags. En af de største irritationskilder på min HTC Touch Diamond har hele tiden været at jeg ikke bare kunne bruge mine Sennheiser høretelefoner, pga den manglende 3.5mm jack tilslutning, og at HTC har gjort samme brøler med Magic, forstår jeg simpelthen ikke – utilgiveligt!

HTC Hero

HTC Hero eHTC Heror det nye skud på Android stammen, og er egentlig samme telefon som HTC Magic (rent hardwaremæssigt), men HTC har tilføjet deres nye HTC Sense UI, som skal skabe en mere brugervenlig og mere sammenhængende brugergrænseflade.

HTC Hero skulle efter sigende fixe mange af de ulemper der er med HTC Magic, fx er der blevet plads til 3.5 mm jack tilslutning, så man ikke er stavnsbundet til HTCs høretelefoner, fuld flash support, solidt design og nemmere mulighed for at bruge telefonen som modem. Telefonen har som sagt næsten samme specifikationer som HTC Magic:

 • Android OS v1.5 Cupcake med HTC Sense UI
 • 3.2″ touchscreen
 • Qualcomm MSM 7200A 528 MHz CPU, 288/512 MB RAM
 • 3G with HSDPA 7.2 Mbps og HSUPA 2Mbps
 • 5 megapixel autofokus kamera
 • Wi-Fi 802.11 b/g
 • GPS
 • Trackball navigation

Opgraderingerne ligger primært i ram (ved den store model), og bedre kamera. Problemet i at bruge næsten den samme hardware, ligger i at HTC nu har tilføjet interfacet Sense UI, og det kræver åbenbart lidt af telefonen, for det eneste negative jeg har kunne finde omkring dette vidunder er at det er en smule langsommere end Android normalt er. Men telefonen skal helt sikkert afprøves når muligheden byder sig!

iPhone 3GS

Iphone 3gsNår man snakker Smartphones, er man selvfølgelig nødt til at kigge på iPhone – da der simpelthen er for mange mangler ved iphone 3g, har jeg valgt kun at rette blikket mod seneste version iPhone 3gs. Lige umiddelbart tiltaler designet af iphonen mig utroligt meget, men spørgsmålet er så bare om der er for mange mangler til at dette kunne være en mulig afløser for min HTC Touch Diamond.

Hastigheden er det punkt hvor de fleste er enige i at iPhone vinder stort – det hele kører åbenbart bare lidt bedre i forhold til konkurrenterne fra fx HTC. Når det kommer til musik afspilleren skulle iPhone være klart overlegen i forhold til dens konkurrenter, og dette siger vel egentligt også sig selv, Apple har jo trods alt lidt erfaring med musikafspillere. Det store minus for mig ved iPhone er den manglende multitasking, når jeg bruger min HTC har jeg oftest 5-6 programmer kørerende på en gang, og det ville virkelig være et problem for mig at undvære dette.

Samsung Omnia HD

Samsung omnia hdSamsung Omnia HD er efterfølgerende til hittet Samsung Omnia – Samsung har droppet Windows Mobile til fordel til Symbian – og det skal de ha stort tak for. Må indrømme jeg havde ufatteligt svært ved at efterlade denne telefon da jeg prøvede den i TDC butikken. Det er meget tydeligt at denne touch telefon er lavet til at betjene uden Stylus, alt har den perfekte størrelse (selv til pølsefingrer).

Størrelsen på Omnia HD er måske lige i overkanten, men det ville helt klart være til at leve med for midt vedkomne. Symbian virker som et rigtigt fornuftigt system, og utroligt hurtigt. Hvis det ikke var for den noget pebret pris, så var jeg helt sikkert hoppet direkte på denne telefon.

Hvilken telefon skal man så købe?

Det spørsgmål har jeg faktisk stadig ikke svaret på – jeg er selv meget i tvivl. Havde du spurgt mig for to uger siden, havde jeg helt klart sagt HTC Hero – men efter jeg læste at den til tider kan være lidt langsom, ja så blev jeg i tvivl. Derudover fik jeg i dag at vidde over Twitter, at 3 højest sandsynligt ikke kommer til at sælge HTC Hero.  Hvis prisen på Samsung Omnia ikke var så høj havde jeg nok valgt den, men så er der jo også lige den der iPhone, som også ser ret lækker ud.

Hvad ville du vælge hvis du skulle ud og ha en ny smartphone? En af de ovenstående eller måske noget helt andet?

9 kommentarer

 1. Har haft en Magic, en 3Gs og en Touch Diamond 2 – men er endt med HTC Hero.

  3Gs er for stor, Magic for skrabet og TD2 sander til med WM efter nogen tids brug. Jeg endte derfor med Hero som jeg efter 4-5 dage sammen med er ret glad for.

  Jeg synes ikke Sense trækker så meget ned i hastighed, i hver fald ift. hvad man ellers får med Facebook-integration, vejr etc etc. De har jo ikke skinnet telefonen komplet men snarere lagt lidt til. Resten er Android.

  Jeg har dog ikke prøvet den som modem. Har Telia på arbejdstelefonen og så er EDGE-hastigheder maksimum. Foretrækket et dedikeret modem anyway så jeg ikke dræner min livsnødvendige telefon for strøm.

  Hvordan den så er om et år kan jeg ikke sige, men så har du sikkert også en anden telefon :-)

  Svar på kommentaren
 2. Jeg har lige bestilt HTC Hero gennem Telmore da de også har en nær-flat-rate pakke. Hvis du bruger telefonen meget som modem kan deres limit på 5GB/måned dog måske godt virke begrænsende, men hvis det hovedsageligt bliver brugt af telefonen selv er det vist rigeligt.

  Svar på kommentaren
 3. @Jesper lyder godt – surt show med telefonen der holder weekend på postkontoret 😉

  @Henrik – HTC magic og hero har jeg ikke læst nogen problemer omkring exchange – men både iPhone og Samsung skulle iflg produktbeskrivelser være fuldt ud kompatible – men har læst om flere der har problemer med begge telefoner i forhold til Exchange

  Svar på kommentaren

Skriv en kommentar

Krævede felter er markeret med *.

*